Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Många manifesterade mot nazism

Närmare 200 personer samlades måndag 10 mars på Speakers corner till en hastigt sammankallad manifestation mot nazism. Bakgrunden var lördagsnattens nazistiska attack över överfall på vänstermänniskor som deltagit i en demonstration i Malmö på den Internationella kvinnodagen. Närmare 200 personer slöt upp. Tal och musik framfördes från scenen under närmare en timme. Initiativet kom från enskilda Växjöbor som på facebook gick ut med ett upprop och manade alla anti-fascister i Växjö att sluta upp.

Från Växjöavdelningens sida talade Jan-Åke Karlsson och du kan läsa vad han sa denna kväll här nedan. Från Kommunistiska partiet i Växjö vill vi rikta ett stort tack till initiativtagarna till denna viktiga manifestation och vi vill tacka alla som slöt upp. Nu fortsätter vi kampen mot fascismen och rasismen!

Jag kommer från Kommunistiska partiet, men en dag som denna ska man anknyta till orden här bakom mig från Spanska inbördeskriget – No Pasarán. De som förenade den då var att de var anti-fascister och så förenas vi idag.

Lördagens nazistiska attack i Malmö utfördes av medlemmar i Svenskarnas Parti. Överfallet och mordförsöken i Malmö är ingen engångsföreteelse.  Mellan 1999 och 2009 har svenska nazister dödat 14 personer i vårt land.

Nazismen verkar alltmer öppet i dagens Sverige och Europa. Se bara på Ukraina där de idag sitter i regeringen tillsammans med liberalerna. Utvecklingen är skrämmande men faktiskt inte förvånande. Det allt råare samhällsklimatet, där högerpolitiken dikterad av EU:s nyliberalism har satt grupp mot grupp och ökat klasskillnaderna, har skapat grogrunden för den ökade främlingsfientligheten och rasismen. Hög arbetslöshet och nedmontering av välfärden har öppnat upp för partier och rörelser som för fram enkla lösningar, där man sparkar nedåt på de utsatta och svaga, och där man sätter individen i centrum före kollektivet. Rasismen och främlingsfientligheten är politiskt skapad och måste därför bekämpas politiskt.

Partier som Sverigedemokraterna, Nationaldemokraterna och Svenskarnas parti är politiska konsekvenser av dagens politik. Förra veckan fick vi höra att det nazistiska Svenskarnas parti ställer upp i höstens kommunval i Alvesta. Men nazismen är ingen politisk rörelse utan en kriminell sådan. Det är fastslaget av världssamfundet i och med utslaget i Nürnbergrättegångarna efter andra världskriget. I stort sett alla världens länder erkänner domsluten i Nürnberg och har därmed förbundit sig att kriminalisera partier som verkar i den nazistiska traditionen.

Sverige har även ratificerat den FN-konvention från 1966 som förbjuder rasistiska organisationer, men trots denna FN-konvention tillåter vi rasistiska organisationer att verka i vårt land. Sverige måste leva upp de avtal och konventioner vi undertecknat och därför måste man förbjuda en organisation som Svensknas parti eftersom de är både rasister och nazister. De är inget politiskt parti utan en kriminell organisation! Nazismen är ingen politisk rörelse utan en kriminell sådan.

Idag säger vi –  Alla tillsammans mot det nazistiska våldet!Plusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!