Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val 2018 Insändare Arkivet        Blogg        English

Byggbetraktelser

Det finns många viktiga politiska frågor. Frågan om arbetslösheten torde väl vara den viktigaste av dem alla. Massarbetslösheten är ett enormt resursslöseri och ett av mänsklighetens största gissel. Men samtidigt är det ganska lätt att komma till rätta med detta gissel, om bara viljan fanns hos dem som bestämmer. Ett led i att bekämpa arbetslösheten vore att sätta fart på byggandet, men så görs ju som bekant inte. I Sverige 2013 får man på många håll stå längre i kö för att få en bostad än vad man fick köa i det gamla DDR för att få en Trabant. Något att stoppa i halsen på alla dem som beklagar sig över den gamla realsocialismen i Östeuropa samtidigt som man hyllar dagens kapitalistiska system!

Men ska vi vara riktigt noggranna byggs det en hel del i Sverige, fast inte bostäder utan arenor. I höstas invigdes den nya nationalarenan Friends i Stockholm och varje ort av aktning har byggt eller planerar att bygga nya arenor. Men det handlar inte om idrottsarenor utan om s.k. evenemangsarenor där idrott ska kopplas ihop konserter, restauranger, konferenser och inte minst pubar. Vad hände med den goda tanken att inte blanda ihop idrott och alkohol kan man undra?

Min hemort Växjö har givetvis hoppat på detta tåg. Under samlingsnamnet Arenastaden har man byggt nya arenor för ishockey, innebandy, friidrott och fotboll. Kommunen äger inte de nya arenorna utan det gör klubbarna själva men betalningen står kommuninvånarna för genom borgensåtaganden, bidrag och lån. På detta sätt har Växjö kommun satsat 670 miljoner skattekronor. Visst har Växjö behov av nya idrottsarenor och visst har de blivit fina men är det verkligen kommunal verksamhet att ställa dessa medel till vinstdrivande elitidrottsföreningar? Vad händer om elitserieklubben Växjö Lakers eller allsvenska Östers IF trillar ur de högsta serierna och inte kan betala sina lån och räntor? Då kommer skattebetalarna att sitta där med Svarte Petter, för kommunen spelar verkligen hasard med pengarna.

Elitklubbarna här ser Växjö kommun som en privat kassako och flera gånger har man begärt mer pengar till arenorna och till nya projekt. Kommunen har villigt ställt upp och annan kommunal verksamhet har man sparat in på i stället; allt för de nya arenorna och upplevelserna där. Går det sedan åt pipan kan vi trösta oss i någon av pubarna i VIDA-arena eller i Myresjöhus Arena. Den sistnämnda benämnd ”Myran” av lokaltidningen. För egen del tycker jag den borde kallas ”Fyllan” eller ”Spyan”.

Bostadsbristen är i Växjö, precis som i övriga landet, skriande. Varje sig de styrande borgarna eller de passiva sossarna gör något åt bostadsbristen. Borgarna söker i stället en annan väg framåt, att försöka dölja sina tillkortakommanden. Det moderata kommunalrådet i Växjö föreslog härom veckan att man skulle kunna korta bostadskön genom att avgiftsbelägga den och tvinga de köande att förnya sitt köande tre gånger om året. Detta kommunalråd är för övrigt samme person som på sistone blivit känd i riksmedia för att ideligen uppvakta sin regering med att kräva att kommunerna inte ska behöva ta emot fler flyktingar.

Det kristdemokratiska kommunalrådet här vill inte stå i skuggan av sin moderate förebild, därför föreslog han förra veckan att man skulle begränsa antalet personer som ska få bo i en kommunal hyreslägenhet. Enligt denne förståsigpåare handlar det om att höja livskvalitén genom att reglera hur många som får bo tillsammans. På frågan om vart de trångbodda ska flytta i bostadsbristens Växjö svarar denne kristne demokrat att de måste fråga sig: ”Är Växjö rätt plats att komma till?” Denna cynism visar på klyftan mellan eliten och det vanliga folket, fast även eliten kan tröttna på sina egna. Någon av nämnde kristdemokrats kollegor gick i höstas in i hans arbetsrum och målade dit horn på en tidningsbild av honom på anslagstavlan. Detta tog hårt på den stackarn varför han skamsen gick ut offentligt och undrade om detta gjorts ”för att jag är ung, snygg och intelligent?”. Det kanske är bäst att inte nämna att det även på anslagstavlan på min arbetsplats i flera månader satt en hornbeklädd bild av denne unge, snygge och intelligente herre. Han är nämligen tyvärr också ordförande i gymnasienämnden. Behöver jag tillägga att vi i år återigen fick minskade resurser till min skola? I storleksordningen vad evenemangsarenorna fick i extra anslag.

 Jan-Åke Karlsson, gymnasielärarePlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!