Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Allt stöd till vårdförbundets strejk

Publicerad i SMP, april 2008

Äntligen kan grupper av vårdpersonal som eftersatts i åratal ta strid för bättre villkor. Efter att striden mot pamparna i förbundsledningen vunnits och deras förslag till bud röstats ner av extrakongressen kan nu striden tas mot arbetsköparen. Medlemskravet på 5000 kronor mer i månaden är fullständigt rimligt, sjukvården är livsnödvändig och de anställda som nu går i strejk har undervärderats länge nog.

Landstingets personaldirektör Gösta Sandgren hävdar i SMP att det känns ”gammaldags att gå så långt som till konflikt. Det ger sällan några vinnare, utan tar bara tid och kraft.” Kan man ha mer fel? Att det arbetande folket tog upp kamp mot orättvisorna resulterade en gång i tiden i just uppbygget av en allmän välfärd, införandet av allmän rösträtt och en viss inskränkning av överhetens privilegier. Striden är densamma nu som då. Pampväldets och arbetsköparens intressen står i rak motsats till de strejkandes intressen.

Finns det tiotals miljarder kronor till pigavdrag och skattesänkningar för överklassen och hundratals miljarder att dela ut till storföretagens aktieägare så finns det banne mig utrymme att utan knorr godta lönekraven. Allt annat är lögn. Allt stöd till de vårdanställda i kampen för högre löner! Ge inte vika för pamparnas ynkliga motbud!

Per Boberg
Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!