Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Fem år sedan USA anföll irak – när ska vanvettet ta slut?

Refuserad av SMP, mars 2008

I dagarna är det fem år sedan USA trotsade en hel värld och angrep Irak. Propagandan inför kriget var enorm. De irakiska massförstörelsevapnen hotade en hel värld hävdades det från Vita huset. Alla vi som för fem år sedan protesterade mot kriget sa redan då att de påstådda massförstörelsevapnen var en bluff och att de egentliga skälen för kriget handlade om kontrollen över oljan. Tyvärr har verkligheten bekräftat våra påståenden. Det fanns inga massförstörelsevapen i Irak, Saddam Hussein hade inga kontakter med Al Qaida och Irak hotade inte världsfreden. En undersökning från amerikanska Center for Public Integrety visar att George Bush och sju av hans närmaste medarbetare ljög 935 gånger inför kriget om Iraks påstådda innehav av massförstörelsevapen.

Resultatet av kriget har varit förödande. Den internationella rätten har urholkats, 650 000 irakier har dödats, över tre miljoner irakier har tvingats fly och terrorismen flödar i Irak, något som inte var fallet innan kriget. USA:s kostnader för Irakkriget är enligt officiella amerikanska källor 530 miljoner dollar om dagen! Alltså över 3200 miljoner svenska kronor varje dag i fem års tid. En ofattbart stor summa. Nobelpristagaren och ekonomen Joseph Stiglitz menar att kostnaderna för kriget är ännu högre och hans beräkningar visar att USA:s krig i Irak och Afghanistan så här långt har kostat 3000 miljarder dollar (drygt 18 000 miljarder svenska kronor). Som jämförelse kan nämnas att de fattiga ländernas samlade skuld till i-länderna är ca 500 miljarder dollar och att utgifterna i Sveriges statsbudget förra året motsvarade 152 miljarder dollar. Om man i stället hade använt miljardrullningen från USA:s krig till något nyttigt så visar Stiglitz att dessa 3000 miljarder dollar hade räckt till att bygga åtta miljoner bostäder i USA, anställa 15 miljoner nya lärare i ett år, betala stipendier i fyra år för 43 miljoner studenter samt täcka en helårshälsoförsäkring för 530 miljoner barn och då skulle man ändå bara använt en tredjedel av krigskostanden!

För fem år sedan krävde folkpartisten Jan Björklund att svenska trupper skulle skickas till Irak. Samme Björklund som idag förespråkar en svensk anslutning till krigsalliansen NATO och som vill utöka den svenska truppnärvaron utomlands, så även om de svenska trupperna står under EU- eller NATO-befäl. Ska Sverige vara med och bekosta vanvettet i Irak och bidra till att ännu mer resurser går till spillo och ännu fler liv krävs i det absurda kriget mot terrorismen? Ett krig vars syfte är att det kapitalistiska systemet ska bestå och västvärlden ska få fortsätta att konsumera sin olja och diktera villkoren för världens folk. USA måste lämna Irak omedelbart och Bush och Dick Cheney bör åtalas för brott mot mänskligheten; ett första steg till detta har tagit i städerna i Brattleboro och Marlboro i USA där folket i en lokal folkomröstning nyligen röstade för att åtala de båda för brott mot USA:s konstitution. Liknande initiativ finns i 40 andra amerikanska städer. Kanske invånarna i USA äntligen börjar får upp ögon för att skapa en mer rättvis värld.

Jan-Åke Karlsson
Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!