Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Decimerad jordsäck

Vi marxister är jordnära människor. När vi betraktar världen gör vi det utifrån ett jordiskt och dialektiskt förhållningssätt. Vi betonar att allt ständigt är i rörelse och förändras. Inget varar för evigt och det ger oss alla visionen om att även samhället kommer att förändras. Den som inte inser att världen ständigt är i förändring har varken läst historia eller öppnat sina ögon för att betrakta världen. Just nu kläs vårt vackra land i en fager höstskrud och jorden förbereder sig för sin vila. Kontrasterna mot sommaren blir allt tydligare. Våra motståndare är som en jordrök och blundar utvecklingen. Man klamrar sig fast vid en statisk syn på samhället och världen. Så vägrade man för tre år sedan inse att den så kallade finanskrisen skulle fortsätta och fördjupas. I år har vi sett hur denna kapitalistiska kris förvärrats och blivit en skuldkris där de vanliga medborgarna ska ställa upp och rädda storbankerna. Jordmånen för bankerna har förändrats och jordräntan ger allt mindre. Andra som riskerar att tjäna mindre är vi löntagare. Vi står inför en avtalsrörelse och som vanligt ligger minskade reallöner i den ena vågskålen och det blottlägger ett inneboende systemfel i kapitalismen, för dels vill de betala ut så låga löner som möjligt och dels vill de att vi ska ha tillräckligt med pengar för att kunna köpa deras produkter, till ett så högt pris som möjligt. Utifrån vårt dialektiska förhållningssätt kan vi marxister konstatera att kapitalisterna löser sina ständigt återkommande kriser på tre sätt, genom att bättre suga ut den befintliga marknaden, genom att hitta nya marknader eller genom att omfördela marknaderna.

Nu under hösten har jag i sann dialektisk anda noterat hur saker i min närhet förändrats, hur raffinerad kapitalismen är för att bättre suga ut sina marknader. Som trädgårdsintresserad köper jag ibland jord. Fem säckar för 99 kr brukar vara standard hos handlarna. De säckar jag köpt innehöll för två år sedan 60 liter jord, men även jorden verkar leva under de dialektiska förändringslagarna för numer är det bara 50 liter jord i dem, men priset är detsamma. Merflaskorna har fått en ny design. Om denna lockar till fler köp låter jag var osagt, men jag har noterat att de även krympt från 60 cl till 50 cl, fast priset är detsamma. Några vänner till mig berättade att det numer inte finns 20 cigaretter i en ask utan 19 st, men att priset är? Just det, detsamma! Jorden, drickan och cigaretterna verkar ha decimerats. Härom veckan gjorde jag ett sällsynt besök på Swedbank. I kassan, eller snarare i den långa kön, möttes jag av en stor skylt som förkunnade att en av tre kassor hade försvunnit. Ännu en decimering. Jag, de nyanlända svenskarna och alla pensionärer i kön kunde under vår dryga halvtimme tillsammans konstatera att behovet snarare var fem kassor än två. Priset i kassan var dock detsamma. I kön hade jag gått om tid att fundera över andra saker som gått förlorade. När jag köpte min cykel ingick inte något lyse utan det fick man köpa till extra. När vi skulle bli föräldrar och köpte barnvagn ingick inte hjulen utan de fick man köpa till. I den nyliberala valfrihetens namn kunde vi välja på tre olika sorters däck till vagnen, men de kostade som sagt extra.

Man kan med sorg se på allt som försvinner från vår jord, men allt som gör det saknar man inte. I helgen nåddes jag av beskedet att en av Växjös åtta friskolor på gymnasiet nu ser ut att försvinna. Eleverna hade tydligen decimerats även de eftersom endast elva började på skolans samhällsprogram nu i höst. Om det sedan beror på dialektikens lagar, borgarnas valfrihetsaxiom eller jordnära ungdomar att friskolesystemet börjar krackelera kan vi diskutera men våra skolpolitiker är i vart fall inte jordnära för härom veckan beviljade de ytterligare en friskola tillstånd att starta just ett samhällsprogram i Växjö. Hur var det nu med att bättre suga ut den befintliga marknaden? För övrigt innehöll Proletären för några år sedan 28 sidor varje vecka mot dagens 24; priset är dock detsamma och numer kostar fem säckar jord på den stora trädgårdskedjan 149 kr och säckarna har decimerats till 40 liter… Dags för jordskalv?

Jan-Åke KarlssonPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!