Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Med JAS-plan över Libyen faller alliansfriheten!

Med JAS-plan över Libyen faller alliansfriheten!

Refuserad av SMP april 2011

Kriget mot Libyen innebär en kraftig svensk omsvängning av vår utrikespolitik. Med JAS-plan över Libyen faller de sista resterna av den svenska alliansfriheten. Sverige ingår från och med nu i krigsalliansen Natos militära organisation, att använda närhelst imperialismens intressen kallar. Den svenska ”bombhögern” ha fått sällskap av i stort sett hela riksdagen i sin uppslutning kring i Natos krigsallians. Det nya är att flera vänsterkrafter nu tagit ställning för kriget och den svenska insatsen. Detta med den förmenta ursäkten att initiativet kommer från FN. Men alla fredsälskande personer måste fråga sig varför FN valde våld som första åtgärd framför fredsinitiativ och förhandlingar? Varför har Vänsterpartiet svängt i sitt principiella krigsmotstånd och nu blivit en del av en ny ”bombvänster”? Att den förtryckande regimen i Libyen måste bort är vi alla överens om, men i stället för bomber borde FN göra som Afrikanska unionen vill. De och flera alliansfria länder fördömer bombkriget och kräver att det omedelbart stoppas. Istället för bomber bör FN skicka fredsförhandlare med ambitionen att snabbt få ett slut på blodbadet och för att garantera en oberoende utveckling. Det borde vara det naturliga för alla humanistiskt sinnade krafter, vad säger Miljöpartiet och Vänsterpartiet om detta?

 Gunnel Thörn, Erik Gustafsson
 Kommunistiska partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!