Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Att ta från de fattiga för att ge till de rika

Publicerad i SMP, 2007-04-13

Regeringens senaste förslag är att förmögenhetsskatten ska avskaffas i år. Man motiverar detta med att det skulle skapa fler jobb genom att personer med stora förmögenheter då skulle vilja investera pengar mer effektivt. Ett befängt påstående med tanke på att Sveriges rika redan badar i pengar.

Storföretagens vinster och utdelningar till aktieägarna kan räknas i hundratals miljarder kronor. I det sammanhanget är de summor som förmögenhetsskatten berör förhållandevis små. Eftersom företagen utan problem skulle kunna skapa full sysselsättning i Sverige om de ville med hjälp av en bråkdel av de miljardvinster som redovisats så är det tydligt att detta inte är motiveringen bakom beslutet.

Viljan att skapa nya jobb finns varken hos regeringen eller hos Sveriges rika. Vad det hela handlar om är klassisk unken högerpolitik där arbetarna ska betala priset för kapitalägarnas allt större vinster. Avskaffandet av förmögenhetsskatten är ideologiskt motiverat: borgaralliansen vill gynna de de företräder dvs. ta från de som har det sämst för att förbättra för de med stora förmögenheter; ta från de fattiga för att ge till de rika.

Per Boberg
Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!