Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Stoppa kriget!

Refuserad av SMP oktober 2001

Ännu en gång lägger amerikanska B52:or sina urskiljningslösa bombmattor över ett litet och fattigt land. Åter avfyras kryssningsrobotar med fruktansvärd sprängkraft mot mål som ingen med säkerhet känner. Krigets elände skall åter skörda sina offer och som alltid är det de fattigaste, de mest utsatta, de försvarslösa som drabbas värst. Hur många mördade skall räknas in denna gång under kriget och som en följd av kriget? Det finns inget försvarligt, inget förmildrande i detta krig. Visst var terrorattackerna som drabbade USA fruktansvärda. Men ett brott motiverar inte ett annat. Och detta krig är brottsligt. Det är ett brott mot det afghanska folket, som utan skuld straffas för vad andra anklagas för. Det är ett brott mot folkrätten. Det är ett brott mot mänskligheten. Kriget är beordrade och kallblodiga mord på oskyldiga människor i Afghanistan. Det försvarar inte demokratin, utan upphäver tvärtom demokratins principer i förhållandet mellan länder. Kriget handlar endast imperialism. Det handlar om att USA flyttar fram sina militära, politiska och ekonomiska positioner i en av världens strategiska skärningspunkter. Kriget handlar om makt och profiter och om USA:s självpåtagna rätt att enväldigt styra världen. ”Vi kan komma fram till att vårt självförsvar kräver vidare insatser med avseende på andra organisationer och andra stater”, skriver USA:s FN-ambassadör John Negroponte i ett brev till FN på den nuvarande krigets allra första dag. Det handlar om ett meddelande. USA fann ingen anledning att invänta FN-beslut vad gäller kriget mot Afghanistan och de tänker inte göra det vad gäller eventuella krig mot andra länder. Vi gör vad vi själva vill och FN har bara att rätta sig, är det arroganta budskapet i Negropontes brev. Alla fredsvänner och humanistiskt tänkande måste vara emot kriget. Man måste vara emot USA:s och den svenska regeringens löjeväckande hållning att det som sker just nu Afghanistan är självförsvar. Vi kan inte tillåta att internationella lagar och konventioner upphävs och vi kan inte tolerera att tusentals människor offras i den starkes maktspel. Därför måste kriget stoppas nu!

Jan-Åke Karlsson
KPML(r)-VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!