Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Självklart dör debatten när politikerna drar sig undan.

Publicerad i SMP 101005

Smålandsposten noterar att den politiska debatten avstannat betydligt efter valet. Det är självklart eftersom hela det svenska politiska systemet numer bygger på en politisk klass som ser makten som det högsta överordnade i stället för folkets intressen. Några veckor vart fjärde år kommer politikerna ut för att möta väljarna och man vädjar om förnyat förtroende för fyra år till. Dagen efter valet packar man ihop sina valstugor och drar sig undan för att poppa upp igen fyra år senare.

Politiken och politikerna i vårt land har reducerats till ett kringresande teatersällskap som dyker upp som en frisk fläkt hos invånarna under valrörelsen. Man får höra många vackra ord, många löften och man får allsköns krimskrams av partierna. Valarbetarna skickar in artikel efter artikel till tidningarna. Därför är det fullt naturligt att debatten upphör efter valet. Eller debatt och debatt; i valet handlar debatten mest om att framhäva sig själv på de andras bekostnad.

Ytterst få debattinlägg bemöts med ett svar då man främst vill föra ut just sina ståndpunkter. Man vill ha envägskommunikation och inte en djuplodande diskussion som klargör perspektiven. Så har de tre insändarna som jag undertecknat och fått publicerade i SMP under valrörelsen bemöts med tystnad.

Jag väntar fortfarande på svar från Bo Frank om hur han ser på strandskyddet, jag väntar på svar från Carin Högstedt om hennes dubbla budskap om RUT och jag väntar på svar från Ola Gustavsson och socialdemokraterna i Växjö om deras inställning till friskolor. En debatt bör inte brytas förtidigt ty debatten är vägen till klarhet. Bo Frank skriver att månaderna efter ett val är den tråkigaste tiden inom det politiska livet, själv tycker jag tvärtom! Det är nu som det roliga börjar, dagen efter valet då man har en möjlighet att omsätta alla de vackra orden i praktisk handling.

Politik handlar om så mycket mer än att rösta en gång vart fjärde år. De handlar om engagemang, om ansvar och om visioner. Politiken börjar dagen efter valdagen och därför är det synd att de etablerade politikerna drar sig undan i stället för att fortsätta vara ute bland folk. Det är på gator, torg och arbetsplatser som mycket av debatten skapas och i år är denna debatt viktigare än någonsin med tanke på det dystra valresultatet.

Jan-Åke Karlsson
Kommunistiska partiet, Växjö



Plusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!