Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Demonstranterna som kom bort.

Publicerad i SMP 010711 med rubriken ”Maskerade uttrycker ingen åsikt”.

EU-mötet i Göteborg i slutet av förra veckan har skakat om det svenska samhället. Vi två växjöbor som skriver dessa rader är två av alla de tusentals demokratiförkämpar som reste till Göteborg för att protestera mot det svenska medlemskapet i EU och de konsekvenser medlemskapet får, inte minst för lågavlönade samt mot att George W Bush, den nu levande person som undertecknat flest dödsdomar, skulle komma hit. Händelserna i Göteborg medförde både sorg och glädje. Sorg över att en liten klick ligister och provokatörer förstörde staden och drog alla tusentals ärliga demonstrerande människor i smutsen. Men samtidigt kände vi en glädje över att få ha deltagit i de två största demonstrationerna i Sverige i modern tid. Både den anti-imperialistiska ”Bush not welcome”-demonstrationen på torsdagen med 12 500 deltagare samt ”Sverige ut ur EU”-demonstrationen på fredagen med 16000 deltagare var fredliga, välorganiserade och folkliga. Döm om vår förvåning när vi i den svenska nyhetsrapporteringen ser att dessa två demonstrationer möts med total tystnad och ointresse. Expressen, men även Smålandsposten, lyckas med konststycket att inte nämna ett ord om Sverige ut ur EU-demonstrationen, den största av sitt slag i Sverige någonsin. Detta måste väl rimligen ha ett nyhetsvärde och vara av ett allmänintresse.
Media väljer i stället att fokusera på de provokatörer som endast var i Göteborg för att sabotera och förstöra. De maskerade provokatörerna har inget som helst med politik eller EU-motstånd att göra. En maskerad människa uttrycker ingen åsikt, bara förakt. Förakt för alla oss vanliga människor som vill vara aktiva i samhällsdebatten och som har ett budskap att föra ut. En maskerad människa är ingen demonstrant utan endast en provokatör. Men vilka är det som understödjer dessa provokatörer? Jo det är svenska massmedier. Sida upp och sida ner står att läsa om dessa ligister men inte ett ord om de folkliga massdemonstrationerna. Media väljer att följa maskerade brottslingar i stället för att spegla den politiska debatten. Det är ingen tillfällighet att det var en fotograf från Aftonbladet som var den person som var närmast den yngling som blev skjuten i bröstet. Vad är det för budskap svensk media sänder till alla de som i dag vill engagera sig i samhällsdebatten? Jo deltag inte i demonstrationer, utan maskera dig och slå sönder så mycket som möjligt; först då syns du, först då kan du göra din röst hörd. Visst finns det ett nyhetsvärde i att tala om vad dessa provokatörer gjort i Göteborg, men samtidigt har media ett ansvar att spegla Göteborgsmötets alla massdemonstrationer såväl som de övergrepp som polisen gjorde i Göteborg. Om inte ger man ungdomen en legitimitet att vända sig bort från samhällets etablerade metoder.
Slutligen måste det tilläggas att Göteborgshelgens största demonstration var just ”Sverige ut ur EU”-demonstrationen. Den arrangerades av Nätverket Göteborg 2001, främst företrädd av Nej till EU, Vänsterpartiet, Kommunistiska Partiet-KPML(r), Miljöpartiet, Transportarbetarförbundet, Center-nej, Folket i Bild/Kulturfront samt Socialdemokratiska EU-kritiker. Ingen i det 16 000 personer långa tåget var maskerad, helt enkelt därför att arrangörerna hade förbjudit detta. Ingen av de 20 000 personerna som lyssnade på de avslutande talen på Götaplatsen var maskerad, helt enkelt därför att bland vanliga demonstrerande svenskar behövs ingen maskering. Samtidigt med detta möte var det dock på annan plats i Göteborg kravaller mellan polis och maskerade provokatörer. Detta om något visar att slagskämparna i Göteborg inte hade något som helst med demonstrationerna och EU-motståndet att göra.

Jan-Åke Karlsson, gymnasielärare
Mirja Troberg, logopedPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!