Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Kapitalismen äter upp mer än jorden producerar

Publicerad i Proletären nr. 35, 2010

Världsnaturfonden WWF rapporterade nyligen att vi den 21 augusti nådde den punkt under året då den mängd förnyelsebara resurser som jorden producerar under 2010 har förbrukats. Rapporten talar sitt tydliga språk om att något är väldigt fel, men orsaken till denna överkonsumtion och skövling verkar WWF inte se.

Makabert nog nämns inte kapitalismen i sammanhanget, trots det extrema resursslöseri som det innebär när produktionen inte är styrd av behov utan av högsta möjliga avkastning. Miljarder människor lever idag på svältgränsen, samtidigt som ett ytterst litet fåtal tillskansat sig huvuddelen av resurserna och överkonsumerar in absurdum.

WWF har i sitt pressmeddelande helt rätt i att ”vi har både kunskap och teknik för att genomföra de smarta lösningar som krävs för attraktiva och hållbara livsstilar inom ramen för en planet” samt att ”det som behövs är vilja och politisk handlingskraft”. Denna kunskap och teknik kommer dock inte att nyttjas under kapitalismen så länge det finns billigare kortsiktiga lösningar som ger större kortsiktiga vinster till fåtalet. Kapitalismens akilleshäl är åter blottad, den är inte förenlig med jordens långsiktiga överlevnad.

Den politiska viljan finns endast hos de som vågar inse att en hållbar utveckling kräver en planering och organisation av samhället utifrån behov istället för vinst åt ett fåtal. Den finns hos ett verkligt miljöparti, Kommunistiska Partiet.

Per BobergPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!