Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val 2018 Insändare Arkivet        Blogg        English

Satsa på den kommunala skolan – nej till friskolor

Publicerad i Proletären nr. 25, 2010

Kommunisternas valkampanj i Växjö kommer främst att fokusera på att stoppa privatiseringshysterin i kommunen, att öka byggandet av hyresrätter, att införa en kommunal bojkott av israeliska varor samt att satsa på skolan och bekämpa friskolorna.

Växjö är en av landets friskoletätaste kommuner på gymnasiesidan. Följden har blivit allt mindre resurser till den kommunala skolan där man nu i sommar för första gången på decennier säger upp fast anställda lärare. Samtidigt har man kunnat se hur ägarna till friskolorna plockar ut vinst ur sina skolor, vinster som kommer från elevernas skolpeng.

– 2007 och 2008 plockade Växjö Fria ut 13 miljoner i vinst. Dessutom krävde man kommunen på 18 miljoner extra för utbildningar man själva hittat på berättar Jan-Åke Karlsson, gymnasielärare och etta på kommunisternas vallista i Växjö.

– Det är höljt i dunkel om eleverna erhåller sin garanterade undervisningstiden i de privata skolorna, de är ju helt skyddade från insyn. Detta öppnar även upp för en godtycklig betygsättning. De skolor som får rykte om sig att sätta höga betyg får fler elever som söker till skolan och detta urholkar kunskapsnivån och rättvisan, säger Jan-Åke

– Skolfrågan är en av de frågor som vi profilerat oss inom de senaste åren. Vi la t.ex. ett medborgarförslag till kommunfullmäktige förra året om att körkortsutbildningen borde ingå i gymnasieutbildningen. Idag kräver allt fler jobb tillgång till körkort och de ungdomar som inte har det exkluderas från arbetsmarknaden. Vårt förslag röstades ned och återfinns därför återigen i vår valplattform. I denna plattform reser vi också kravet på att de max ska finns 20 elever i varje klass. Vi säger att skolan måste tillföras de resurser som behövs. Vi vill se mer personal och mindre klasstorlekar. Alla de andra partierna i Växjö, från M till V välkomnar friskolorna till kommunen. Men det gör inte vi. Vi kommer att ta fighten och utifrån en ideologisk ståndpunkt visa på det orimliga i friskolesystemet.

Förutom de ovan nämnda konkreta frågorna har vi i Växjö en särskild uppgift att slå mot Vänsterpartiet, säger Jan-Åke Karlsson. – I Växjö är det vänsterpartisternas extrema högerfalang som styr. De är t.ex. för EU och EMU. Man säger ja till avdraget för hushållsnära tjänster, RUT och man har röstat emot våra medborgarförslag om att bojkotta israeliska varor och att kommunen ska kräva svensk kollektivavtal i sina upphandlingar.

– Jag hävdar att Växjö fullständigt ropar efter ett oppositionsparti. Och vi finns här redo att axla den rollen i höstens val och under den kommande mandatperioden!

Proletären, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!